Op jaarmarkten staan zonder Schoorsteen voor het smeedvuur gaat niet. Dat is de ervaring van afgelopen jaar. Er moet dus een schoorsteen komen.

De side-draf-hood

Na het bekijken van een aantal schoorstenen in smederijen, zoeken in oude boeken en op het internet dwalen ben ik er uit.

Het wordt een schoorsteen achter het vuur met “een schouder” om een venturi effect in de schoorsteen te creĆ«ren.  Door deze schouder gaat de schoorsteen meer trekken en zuigt hij rook en vuur naar binnen. Althans dat is de theorie.

Het probleem is dat ik een kleine mobiele smidse heb. Alle tekeningen en ervaringen zijn met grote schoorsteen. Ik ben uitgekomen op de schoorsteen zoals op deze tekening hiernaast.

Documentatie

Ik heb een uittreksel gemaakt van de belangrijke zaken voor het ontwerpen van een schoorsteen. Dit document vind je aan het einde van dit bericht. Hierin staat eigenlijk alles wat je moet weten om je eigen schoorsteen te ontwerpen.

De bouw van Schoorsteen voor het smeedvuur

Hoe ik hem heb gemaakt ?  Wel. Ik heb de tekening bij Firma Hopcon in Ermelo in een CadCam applicatie laten zetten. Het programma heeft uitslagen gemaakt voor de CNC-frees. Het is gesneden uit staalplaat van 3 mm dik (2 ga je niet lassen). Deze zijn vervolgens in elkaar gelast. Eerst de hoeken vast zetten. Daarna de lange stukken lassen. Er zijn geen problemen geweest met de platen en het lassen.

Ervaringen

Mijn schoorsteen werkt prima en zie er heeeel moooi uit.  Belangrijker.  Hij doet precies wat in al die documenten en pagina’s op internet wordt beloofd.  Ik heb een een pijp op van 1,3 meter. Hiermee kom ik net boven de marktkramen uit en verwaait de rook boven de kramen. Ik kan er nog 1 meter opzetten als er nog hinder is. Maar dat heb ik nog nooit nodig gehad.

Al met al dik tevreden.

Foto collage van Schoorsteen voor het smeedvuur

Ben je benieuwd welke foto’s ik van de schoorsteen heb.
Klik dan hier om naar de foto collages te gaan.