Ik heb een buigtang en een buig-afstand steun gemaakt. Dit buig gereedschap is speciaal gemaakt voor de Lazy Head Knoop en Ring met 3 knopen welke ik tijdens de Bos fair bij Kasteel Vanenburg in Putten heb gesmeed.

Buig gereedschap, Buigtang

Buigtang Buig gereedschap

Met de buigtang kun je dik staal buigen. Als je de beugel van de tang om het werkstuk zet dan kun je door de lengte van de tang je kracht aanzienlijk te vergroten omdat je langere armen krijgt.
Misschien ken je het nog van school: “kracht x kracht arm = last x lastarm”.
Dat was wat ik nodig had bij de knopen.

Overigens heeft bijna elke smid dit stuk gereedschap. Ik nu dus ook.

Buig afstand steun

Buig afstand steun. Buig gereedschap

Elke cirkel heeft een straal en de omtrek heeft een (materiaal) dikte. Met dit hulpstuk kun je beide instellen. Het bestaat uit 2 platen voor in de bankschroef. Door met de platen te schuiven kun je de dikte van het materiaal aanpassen. Door de dikte van een van de steunen aan te passen kun je de straal instellen.
Hoewel ik het gereedschap voor een specifiek doel heb gemaakt kan ik vanaf nu verschillende diktes materiaal met een verschillende straal buigen.