De kluutschop (kluitschop) is een oeroud schaapherders voorwerp. Het bestaande kluutschopje van de herder was versleten of ik een nieuwe voor hem kon maken. Maar dan wel een sterkere. Dit Kluutschopje voor de Herder in Balloo is een werk in opdracht. Ambachtelijk met de hand en handgereedschap gesmeed. Het ontwerp en uitvoering is net wat anders als de bestaande geworden om hem sterker te maken. 

Wat en waarvoor is het Kluutschopje voor de Herder in Balloo

De kluutschop (kluitschop) is een oeroud schaapherders voorwerp. Het is ook en schepje dat aan het eind van een lange stok zit, de herdersstaf of stok, waarmee de schaapherder een kluit zand naar een afgedwaald schaap kan gooien zodat het dier zich weer bij de kudde voegt.

De aanleiding

Ik stond dit jaar weer op de Schaapscheerdersfestival Wolfeest Balloo 2022 en raakte aan de paraat met de Herder. Zijn kluutschopje was versleten of ik er een voor hem kon maken. Maar dan wel een sterkere.
Ik heb een poosje getwijfeld omdat:
Het is voornamelijk hameren en hameren voor het uitsmeden van staal. Ik heb geen luchthamer dus moet ik het met de hand doen.
Het is gereedschap en geen kunst.
Ik zal het model moeten aanpassen van deze moet sterker worden.

Het ontwerp en vervaardigen

Ik heb een aantal foto’s gekregen van Emmelien een vrijwilliger bij de schaapskooi. Deze heb ik gebruikt voor de maakvoering. Het ontwerp en uitvoering is net wat anders geworden omdat de bestaande volgens de herder niet sterk genoeg was. Ik ben bij het maken  als volgt te werk gegaan:

  1. Als eerste heb ik een tekening schaal 1 op 1 gemaakt van het schopje. Dit ontwerp  staat in het foto archief. Tijdens het smeden controleer ik hiermee of de maat nog goed is.
  2. Ik heb het schepje uit een stuk strip staal van 3,5 cm breed gemaakt en dit aan de steel en de schepzijde uitgesmeed. (Techniek om het breder te maken door een special slagtechniek. Hierdoor is het schepje in het midden 3 mm dik en aan de einden 1 mm.
  3. Daarna heb ik in het midden in de lengte, waar de knik gaat komen,  een smalle ronde sleuf gemaakt. Deze sleuf maakt de knik het schopje heel erg sterk. Hij zal daar niet gaan buigen of scheuren. (Het probleem met het bestaande schopje).
  4. Hier na het stuk voor de steel omgezet en rond gemaakt.
  5. Vervolgens de zijkanten van het schopje gevormd.
  6. Als laatste het schopje beschermd tegen roest door het in de olie te zetten.

Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van mijn smeedhamer,  uitsmeedhamer (afgeronde koppen) en diverse tassen in het aambeeld (doorn, ronde tas, enz)
Het Kluutschopje voor Herder in Balloo is gemaakt in mijn smederij in Ermelo op dinsdag 23 augustus 2022.

Kluutschopje voor de Herder in Balloo is hand smeedwerk

Het Kluutschopje voor Herder in Balloo is met de hand en handgereedschap gesmeed en is dus een ambachtelijk product. Er is er 1 van gemaakt. Een exclusief shopje. Het is een werk in opdracht.

Ik verkoop dit product niet als een unica kunstwerk of serie op mijn website maar heb dit in opdracht van de herder gemaakt.  Van dit exemplaar zijn foto gemaakt en heb deze aan het fotoarchief voor authenticatie.

Technische informatie Kluutschopje 

Foto collage van Kluutschopje voor de Herder in Balloo

Natuurlijk is ieder smeedwerk uniek. Daarom maak ik toch van elk werk foto’s en doe ze in de collectie.
De identificatie en controle op authenticiteit van jou werk kan dan door je werk vergelijken met de gedetailleerde foto’s.
Klik dan hier om naar de foto’s te gaan.

Verder

Heb je alles bekeken en wil je me volgen.  Op deze sociale media post ik.
Heb je toch nog vragen of is iets niet duidelijk. Klik dan hier voor de contact pagina.
Hieronder staat iconen van sociale media waarmee je dit bericht gemakkelijk kunt delen met je favoriete media en pagina’s.