Dit bericht is 1 uit een reeks uit van berichten.
De kogel is door de kerk. Ik ga op 31 december met pensioen. Nu ik wat meer tijd kan besteden aan smeden ga ik, naast de demonstraties op jaarmarkten, ook thuis smeden. Dat houd tevens in dat ik een werkplaats ga inrichten. Ik heb al een gereedschapswagen en las-tafel/metaal werkbank.
Daarbij komt er komt binnenkort een:
- werkkast voor materiaal en gereedschap
- slijp. schuur en polijst straatje;
- kolomboor/frees machine;
- LPG-gas smeed oven;
- elektrisch MMA/TIG lasapparaat;
- beugel-zaagmachine
Het is een kleine schuur dus de ruimte moet efficiënt ingericht worden.
Dit artikel gaat over slijp- schuur- en polijst machine
Slijpen
Ik heb een slijpmachine via marktplaats gekocht. Het is een Creusen slijpmachine DS 7150 350W. Aan een zijde zit een fijne slijpschijf aan de andere zijde een staalborstel. Hier zat oorspronkelijk een grove slijpschijf maar deze heb ik verplaatst naar de band schuurmachine. De reden hiervoor is dat zowel de bandschuurmachine als de staalborstel aan de andere zijde een slijpschijf nodig hebben om de gang te houden. Zonder schijf vallen ze snel stil als je kracht vraagt.
Schuren
Ik heb ook deze machine gekocht op marktplaats. Het is ook een Creusen slijpmachine DS 7150 450W. Maar dan met meer vermogen in verband met de bandschuurmachine. Ik heb de bandschuurmachine overgezet van het polijstapparaat. Het is geen zware bandschuurmachine maar het doet het prima voor mijn kleiner smeedwerk. Ook hier is een slijpschijf nodig heeft om de gang te houden.
Polijsten
Dit is een wat lichtere machine van Topcraft. Met aan één zijde een harde en de andere zijde een zachte polijstschijf. Deze machine hoeft niet zo zwaar te zijn omdat je bij polijsten weinig kracht zet. Je gebruikt hier het hoge toerental.