Dit bericht is 1 uit een reeks uit van berichten.

Mijn TIG MMA Las Machine

De kogel is door de kerk. Ik ga op 31 december met pensioen.  Nu ik wat meer tijd kan besteden aan smeden ga ik, naast de demonstraties op jaarmarkten, ook thuis smeden. Dat houd tevens in dat ik een werkplaats ga inrichten. Ik heb al een gereedschapswagen en las-tafel/metaal werkbank.

Daarbij komt er komt binnenkort een:

Het is een kleine schuur dus de ruimte moet efficiƫnt ingericht worden.

Dit artikel gaat over de Lasmachine

TIG/MMA Lassen

De keuze wat voor lasapparaat was eigenlijk niet zo moeilijk.  Je neemt mig/mag als je veel productie maakt. Je neemt TIG als het dun materiaal is of als het een hele mooie las moet worden. Autogeen wordt eigenlijk niet meer aangeschaft en Elektrisch krijg je er bij TIG gratis bij. 

Je ziet hem al komen ik heb een TIG/MMA lasmachine. In verband met de kost heb ik een gelijkstroom apparaat. (Hier kun je geen aluminium mee lassen). Hij moet wel serieus werk kunnen lassen dus 150A in wel het minimum.  Ik kwam uit op het op de hbm-200-tig-mos-inverter-met-digitaal-display

Argon Supergas omruil files

Natuurlijk hoort daar een ARGON gasfles bij. Je kunt kiezen voor een eigen fles of voor een ruilsysteem. Daar zijn hele discussies over op social media. Beide heeft voors en tegens. Ik ben smid en zal dus niet dagelijks lassen en kan goed uit de voeten met een kleine 5 liter ARGON flex van supergas omruil systeem.

Overig

Verder heb je natuurlijk nog toevoegmateriaal voor TIG, Las Stiften voor MMA, wolfraam stiften, handschoenen, laskap en Las Magneten nodig.  Ja een aardig lijstje. Als je dan toch zoveel spullen hebt dan moet je ook een las kar hebben. De karren welke te koop zijn vind ik niet mooi en een werkplaats mag/moet ook mooi zijn. Ik de de mijne zelf gemaakt. Een frame van stalen buizen met houten lades (in verschillende kleuren) om bovengenoemde in op te bergen.