Smeed oven voorzijde

Dit bericht is 1 uit een reeks uit van berichten.

De kogel is door de kerk. Ik ga op 31 december met pensioen.  Nu ik wat meer tijd kan besteden aan smeden ga ik, naast de demonstraties op jaarmarkten, ook thuis smeden. Dat houd tevens in dat ik een werkplaats ga inrichten. Ik heb al een gereedschapswagen en las-tafel/metaal werkbank.
Daarbij komt er komt binnenkort een:

Het is een kleine schuur dus de ruimte moet efficiƫnt ingericht worden.

Dit artikel gaat over de smeed oven.

Smeed oven zijkant

Ik heb lang gezocht naar een voor mij geschikte oven.  Zelf een bouwen of een zelfbouwpakket van een andere smid is geen optie. Ik ga niet experimenteren met gas en hoge temperaturen. Op de gebruikelijke websites worden wel ovens aangeboden maar deze zijn niet voor mijn budget.

Mijn Nargesa H2 Forge Smeed oven

Uiteindelijk toch een gevonden. De Nargesa H2 .

Hij moest echter wel uit Spanje komen. De firma reageerde aanvankelijk niet op mijn mail. De aanhouder wint. Ik werd verwezen naar de importeur en verkoopkanaal in Nederland. De firma bestenmachines. Daar heb ik de oven gekocht. Na 6 weken kwam hij aan bij Ron Besten en heb ik hem daar opgehaald.

Niet echt handig allemaal. Ik heb de de importeur aangeraden contact op te nemen met machinehandel  D.J. Berendsen in Zelhem. Hij staat nu op zijn website  de Smeedwinkel.  Als je daar kijkt zie het prijsverschil tussen de ovens.

Mijn Gaskeuze LPG

Gasflex voor LPG gas

De volgende afweging. Wat voor brandstof gebruikt de oven. In Spanje gebruiken ze LPG. In Nederland wordt meestal Butaan gebruikt. Butaan is in Nederland erg erg erg duur. Vele malen duurder dan nodig.  Zal wel zo zijn omdat het in de caravan wordt gebruikt. De vakantie mag wat kosten. LPG is 7 tot 10 maal goedkoper.  Ik ga voor LPG.

LPG is eigenlijk alleen bij de pompstations verkrijgbaar. Formeel mag je daar alleen met een ingebouwde LPG tank tanken. Ik heb van te voren wel een paar benzinestations afgelopen om te vragen of ik daar met een goedgekeurde LPG fles mag tanken. Geen probleem. Een goede en goedgekeurde LPG tank is wel een aanschaf. Hier zitten allerlei toeters en bellen op voor de veiligheid.  Ik heb een LPG tank via het internet gekocht bij Gaswinkel.com  Na 10x tanken terugverdiend t.o.v. Buthaan.